Kamo dalje rođače?

Mladost se smije bez ikakva razloga. To je jedna od njezinih najdražih draži - tvrdi Oscar Wilde. Dječji osmijeh najdjelotvorniji je lijek bolesnima, najbolja okrepa umornima, najveća sreća i radost tužnima i nesretnima. On hrani dušu čovjeka, posvađene pomiruje, u mladima budi radost, smrknute natjera na smijeh, stare podsjeća na mladost. Dječji je osmijeh pravi dragulj, a iskreni smijeh najveća radost i sreća. Kuća u kojoj se čuje dječji smijeh, ispunjena je srećom. Navratite u nju, osvježite dušu, ali ne zaboravite uzvratiti osmijeh jer dječji osmijeh je radost davanja i primanja!

Kada bi trebali birati ono što nam je najdraže, najljepše i najvrjednije na svijetu uvijek izabiremo dječji osmijeh. Izraz veselja na dječjem licu nema cijenu, pa se valjda zato ne može ni kupiti. Možemo ga samo dobiti na dar kao nagradu za nježnost, pažnju ili dobro djelo koje smo učinili. U djetetovom ponašanju nema proračunatosti. Naši mališani sve rade iskreno i zato je njihov osmijeh tako dragocjena nagrada za ono što mi činimo.

Osmijeh na dječjem licu redovno ide uz onaj predivni sjaj u okicama, onu svjetlost koja odražava živost, ali i život. Dajući djeci razlog za osmijeh na licu dajemo im život. To ne bismo nikad smjeli zaboraviti. Isto tako ne smijemo zaboraviti što je suprotno životu, odnosno što je suprotno veselju i osmijehu. Zato kad vidimo dijete bez sjaja u okicama, bez osmijeha na licu, nemojmo se praviti kao da to ne primjećujemo, nemojmo se praviti kao da nas se to ne tiče. Bismo li se pravili da ne primjećujemo utopljenika u rijeci pokraj koje prolazimo? Jednako trebamo postupiti i kad vidimo dijete koje nema osmijeh na licu i onaj životni sjaj u okicama. Naravno, osim ako nismo od onih kojima bi bilo žao smočiti odjeću kad ugledaju utopljenika u rijeci, ali to je već neka druga priča. Ovo je priča o ljudima i humanosti.

Ovo je priča o ljudima koji su dali sve za 'svoje', 'svoju' djecu, prijatelje, poznanike i sumještane. Nesebično, do kraja, često zanemarujući svoje, privatno, za dobro i bolje drugih. Za dodanu vrijednost svima, godinama, koja ostaje i vraća, onaj iskreni osmijeh s početka priče!

Prestanite gledati sebe, vratite nam osmijeh!

Zrinski Nuštar | OK OSI Zrinski